VANSBROSIMNINGEN - min opplevelse

Det å svømme i åpent vann er i grunn ganske så kult!

Slik ble min erfaring med Vansbrosimningen.


Jeg trykket på påmeldingsknappen til Vansbrosimningen for 6 måneder siden. Aldri deltatt før, og jeg har aldri svømt så langt som jeg nå skulle i denne konkurransen. Sånt er litt ekstra stas. Delta i noe helt nytt, teste om jeg kunne klare en ny distanse.

Vansbrosimningen er Sveriges største konkurranse i OW. (Open water). Den inngår også som en del av en Svensk Klassiker, og her skal du svømme først 2000m medstrøms i Vanånelven, og deretter 1000m motstrøms i Vesterdalselven. (kommer tilbake til dette med strømmen i disse elvene..(!) )

Jeg reiste på tur med 2 venninner fra samme klubb - Fredrikstad Triatlonklubb. Alltid morsomt med slike jenteturer:)

 

Etter registreringen sjekket vi ut Vansbro, og her var hele byen klar for svømmefest. Været var nydelig og vannet stille.......noe vi skulle oppleve ytterpunktet av dagen etter!

             
Solveig, Siv og undertegnede med sommerfugler i magen.....                            og oppfordringen var klar.. 


Arenaen - her var det liv:)
 

RaceDay - wooooopediwooooop!

Vi ble inndelt i ulike puljer, jeg fikk rød badehette, altså rød pulje. I denne pulja var vi "kun" 250 personer. Nevnte jeg at i Vansbrosimningen deltok flere enn 14400 personer - og av dem var 32 norske. Mye folk, det! I Norge er vi født med ski på beina, i Sverige er de født med badetøy. Svømming er STORT i dette landet.


Et litt anstrengt smil der altså - kroppen full av konkurransenerver......3000m er jo laaaaangt!
 

Vel vel......den røde pulja var klar. Brrrrrrrrrr. Ufattelig kaldt i lufta, og jeg hadde helt angst for hva vanntemperaturen viste. De fleste som kjenner meg, vet at jeg er en frysepinne og svømmer helst ikke ute med våtdrakt før det er ca 17 grader i vannet.


Etter felles oppvarming hørte jeg denne beskjeden fra speakeren: "Elven er snill i dag, så dere kan bare njuta på!" .....snill? det betyr at det ikke er strøm eller?!.......

Klara ferdiga - SIMMA PÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ!


Og brått var vi i gang! Jeg la meg i midten av pulja og langt inn mot land. Det skulle vise seg å være en dårlig beslutning.

Det var kaldt, ja! det var det første jeg kjente på. Men; likt for alle. Konse videre og komme meg fremover. Lettere sagt enn gjort.

Det å svømme bak/ved siden av brystsvømmere er jo med livet som innsats - les: lett å få en arm i ansiktet slik at du mister svømmebrillene, eller hva med et kraftig fotspark midt i magen....sånn sett er det enklere å svømme tett på de som crawler.

Brukte sikkert 10 minutter på de første 200 m. VIRKELIG KAOS i vannet. For å bli "fristilt" og få mer plass, bestemte jeg meg for å svømme helt ut til venstre for å klare å komme forbi brystsvømmerne. "Elven er snill i dag".........ja det kan du si - merket INGENTING til den såkalte medstrømmen....!!

Brukte også mye energi i starten, mye kaving, og altfor høy puls. Prøvde å roe ned, finne flyten. Kjenner også kroppen min så godt, at jeg vet at jeg etter hvert klarer å stabilisere alt dette.


Etter hvert løste feltet seg opp, og jeg tittet opp på en av bøyene som lå i vannet. Den markerte 1250m, og jeg trodde at jeg hadde kommet lenger enn som så....begynte å fryse på hendene, og på nytt i gang med den indre dialogen. "slapp av, dette går bra.....tenk på noe annet, snart halvveis!....bare svøm videre!"

fikk litt mer flyt i takene, og begynte å plukke en etter en fra pulja foran meg. Hvite badehetter var en stor motovasjon å svømme forbi.

Det neste jeg oppdaget var en pram midt ute i elven, og der satt et lite orkester og spilte trekkspill. Ha ha:)) - utrolig koselig! sånt gjør jo mye med stemningen.

Svømte på videre og lurte veldig på når jeg skulle bryte ut av den ene elven for å komme inn i den andre. På en måte gruet jeg meg til MOTSTRØMS, men samtidig visste jeg jo at jeg da "kun" hadde 1 km igjen til målplata.

Nå begynte flere fra pulja etter meg å dra på - det var ikke like artig, så jeg prøvde å få opp farten for å plukke flere av de hvite igjen - da satte krampa seg i høyre fot. Auuuuuuu! Når krampa kommer, er det lite annet å gjøre enn å holde foten helt i ro. Ikke akkurat lett i en konkurranse. Så den siste distansen svømte jeg med 2 armer, og 1 funksjonell fot.

Det regnet KONSTANT, så det var like greit å være i elven...:) men jaggu ble jeg kald. Så snart vi brøt 90 grader ut av den ene elven, kjente jeg frysninger på magen! det har ikke skjedd i en våtdrakt for meg før. Ble ufattelig kald, og mistet følelsen i den ene armen. Men! brått var jeg jo i motstrømselva. Ny motivasjon - for kun 1 km igjen!:)Vi hadde på forhånd fått klar beskjed om å svømme så langt inn til brygga som mulig, for der var det minst strøm. Det var ikke lett, for det var jo folk OVERALT! og hvem vil svømme i kø?? så da var det å dra ut på siden igjen, svømme forbi der jeg klarte det, og rett inn til kanten. Jeg tittet stadig inn på land, og følte at jeg sto bom stille. Strømmen var sterk. Kom liksom ikke av flekken vettu!.......hadde ikke akkurat så mye krefter igjen heller, og du verden så kaldt det var!

 

Svøm svøm svøm - 400 m igjen, 300 m igjen....armene føltes laaaaange. 100 m igjen, og ENDELIG fikk jeg slått hånda i målplata! piiiiiiip og jeg var registrert.

Sjanglet opp på land, en funksjonær sa: "oj! du er inte ok, eller? sett deg ned!".leppene var visstnok blå....jeg var helt på grinern. Utslitt, men utrolig glad! Fikk en kopp med varm solbærdrikke - herregud så godt!

3000 m CHECK! Ny mestringsfølelse.

Deretter ble vi sluset inn for å hente skiftesekken vår, for så å komme inn i en VARM dusj.

                     

Vansbrosimningen 2017 gjennomført. En heftig opplevelse. Fantastisk bra organisert!  (Nevnte jeg at det var kaldt??!!!!:)  )

Tid: 1 time og 6 minutter.

Utstyr:

     
          

Vådrakt fra Huub. Modell: Acara. Open Water svømmebriller fra Huub. Modell: Aphotic.

                                                 

                                                                          

 

 


 

 

  #vansbrosimmet #vansbrosimningen #openwater #vansbro #swimbikerun #triathlon # swimlove #svømmekonkurranse #huub #huubnorway #adrena #spons #ambassadør #svømmeglede #våtdrakt #wetsuits #treningsbobla #treningsglede #folkehelse #godeopplevelser #happyactive #vansbrosimingen2017                          

 

 

 

  

 

 

Skrevet av Imke, den 14.07.2017 kl: 10:00
Åi det var artig lesing!

Nå svømte eg akkurat ute for første gong i år, Marie (Veslestaul) trengte selskap for eit par siste svømmeøkter før konkurransane, så det var klart eg skulle bli med - og det blei iskaldt!

Så - eg følte veldig med deg når du skriv om kor kaldt det var.

Brrrrr!!

Einaste fordelen er jo - at ein må svømme fortare for å halde varmen, og bli fortare ferdig - likevel - ikkje godt å miste følelsen i armen!

Rart du blei så kald, kan du ha fått meir vatn i drakta enn du pleier?

Så kult at du deltok der.

Det hadde eg også planar om for mange år sida, men det er jo ein klassikar som består forhåpentlegvis i mange år til, så det er ikkje hastverk (og eg ikkje i konkurranseform desse siste åra).

Herleg blogginnlegg - forresten å svømme i regnet er jo alltid ei spesiell opplevelse, men hadde unna deg solskinn og litt meir varme!

Blir det fleire OW-svømmekonkurransar på deg da, tru? :)

Ha ein fortsatt god sommar! :)
Skrevet av Janne, den 04.08.2017 kl: 08:49
Imke: Hei og beklager sent svar fra meg på denne:) Ja dette var kaldt. Har en drakt som er relativt liten, så fikk nok ikke mer vann i drakta enn det som forventes. Er bare en skikkelig frysepinne. Mye læring i konkurranser som dette. Blir nok med på tilsvarende neste år. Helst i Sverige. De er gode på hele rammen rundt. Trivelig med slike turer/arrangement.
Ja, tar også Oslo Open Water Festival. (Tjuvholmen rundt) senere i august. Korteste distanse, kun for å få trening til Rotterdam Tri i sept. Ellers håper jeg det står bra til med deg, koselig å følge deg på IG. Ha en fin helg:)
Skrevet av Imke, den 14.07.2017 kl: 10:01
Ja og forresten: gratulerar med vel overstått og BRA innsats! :)
Skrevet av Janne, den 04.08.2017 kl: 08:49
Imke: Tusen takk:)


hits